Pedodonti

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) 0-14 yaş grubunda yer alan tüm bebek ve çocukların gerek süt dişlerinin gereksede daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini ve oluşabilecek hastalıkların tanı ve tedevisini kapsayan süreci temsil etmektedir.

Doğumla başlayarak ergenlik döneminin sonlarına kadar devam eden zaman diliminde bebek ve çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile alakalı olarak ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel problemleri inceleyen ve bu sorunlara çözüm getiren bir bilim dalı olan Çocuk Diş Hekimliği Fluorid Uygulamaları, Yer Tutucu Uygulamaları, Fissür Örtücü Uygulamaları ve Beslenme Alışkanlığının Düzenlenmesi aşamalarından oluşmaktadır. Tüm bu aşamalarda ortaya çıkan problemlerin çözümlenmesi birçok değişkene bağlı olmakla birlikte esas olarak hasta – hekim ilişkisine dayanmaktadır.


Süt dişleri daimi bir dişe oranla içerisinde daha fazla organik madde barındırmaktadır. Bu nedenle daimi dişlere kıyasla daha kolay ve daha hızlı çürüyen süt dişleri belirli periyotlarla kontrol edilmelidir.

Çocuk Diş Hekimliği faaliyetleri ile süt dişlerinin çıkmaya başladığı ilk dönemden kalıcı dişlerin ortaya çıkmasına kadar geçen süreçte yer alan periyotlar sağlıklı bir gelişim seyredebilmektedir.

Diş sürme bozukluklarının takibi ve önlenmesi
Hem süt dişlerine hem de daimi dişlere çürükten koruyucu tedbirlerin uygulanması
Süt dişi ve daimi diş çürüklerinin tedavisinde erken diş çekilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek boşlukların ilerleyen dönemlerde diş dizisinde ortaya çıkabilecek bozuklukların aparey yardımı ile koruma altına alınması
Dişsiz doğan çocuklarda çocuk protezlerinin uygulanarak çözüm elde edilmesi